Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η πλέξη (και όχι μόνο) κάνει τη διαφορά!

Αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση από μια σειρά αναρτήσεων που έχω στο μυαλό μου να κάνω εδώ και καιρό.

Συχνά με ρωτάτε τι πλέξη χρησιμοποιώ για τα πλεκτά μου, τι βελονάκι, τι νήμα.

Έχω αναφέρει παλιότερα ότι οι βασικές πλέξεις με βελονάκι είναι:

sc:single crochet
hdc:half double crochet
dc:double crochet

Με αυτές τις τρεις πλέξεις μπορείς να πλέξεις τα πάντα!Είναι όμως πάντα το αποτέλεσμα το ίδιο;Ας δούμε την απάντηση μέσα από παραδείγματα.

Παρακάτω είναι 3 φωτογραφίες με τρία κομμάτια πλεκτού. Και τα τρία κομμάτια πλέχτηκαν με το ΙΔΙΟ βελονάκι και το ΙΔΙΟ νήμα. Χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος αριθμός πόντων στη βάση, αλλά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ πλέξη.

1. sc

2. hdc


3. dc

 Στην πρώτη φωτογραφία χρησιμοποίησα single crochet, στη δεύτερη half double crochet και στην τρίτη double crochet. Όπως βλέπετε από τη μεζούρα δίπλα και τα τρία κομμάτια έχουν ύψος 10εκ. Παρόλα αυτά, στο πρώτο πλεκτό οι σειρές που έπλεξα ήταν 14, στο δεύτερο 9 και στο τρίτο 6. Πώς μεταφράζεται αυτό σε χρόνο; Στο πρώτο χρειάστηκα 12 λεπτά, στο δεύτερο 8 λεπτά και στο τρίτο μόλις 5 λεπτά. Έπλεκα με τον ίδιο ρυθμό και δεν αποσπάστηκε η προσοχή μου καθόλου.

Φυσικά το τι πλέξη θα χρησιμοποιήσει κάποιος είναι υποκειμενικό. Κάθε μια έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Ενώ πλεκτά όπως σκουφάκια μπορεί να γίνουν με όποια πλέξη προτιμάει κάποιος, είναι κάποιες κατηγορίες πλεκτών που δε γίνονται με όλες τις πλέξεις.

  • Με τη πλέξη sc το πλεκτό είναι πολύ πιο "δεμένο", πιο ενιαίο και το όποιο ξεχείλωμα εκμηδενίζεται.  Είναι όμως "αργή πλέξη", ειδικά με λεπτά νήματα (θα ακολουθήσει άλλη ανάρτηση για τα νήματα) παίρνει πάρα πολύ χρόνο, το διπλάσιο, ίσως και υπεριπλάσιο από την πλέξη dc. Το νήμα που καταναλώνει είναι περισσότερο και γενικά "τρώει" νήμα. Είναι η καταλληλότερη πλέξη για λεπτομέρειες και να δώσεις σχήμα στα πλεκτά. Για τα μασητικά https://www.facebook.com/photo.php?fbid=625395490845583&set=pb.258302387554897.-2207520000.1382477575.&type=3&theater με τις ξύλινες χάντρες με άλλη πλέξη δε θα μπορούσε να καλυφθεί η χάντρα σωστά και το αποτέλεσμα θα ήταν άκομψο. Για πλεκτά με τη μέθοδο amigurumi, π.χ. κουκλάκια https://www.facebook.com/media/set/?set=a.260325160685953.86954.258302387554897&type=3 είναι η μόνη κατάλληλη πλέξη, για να μην αδειάζει από το "περιεχόμενο" του το κουκλάκι, μιας και το πλεκτό είναι δεμένο και όχι με "ανοίγματα".
  • Η πλέξη dc δημιουργεί πλεκτά αραιά, με αρκετές "τρύπες", οι οποίες δίνουν στο πλεκτό ελαστικότητα και τελικά μετά από 2-3 φορές που θα το φορέσει κάποιος, θα ξεχειλώσει. Είναι όμως μια γρήγορη πλέξη, η οποία κυρίως σε κάποιον αρχάριο δίνει μεγάλη ευχαρίστηση γιατί βλέπει το πλεκτό του να υλοποιείται γρήγορα. Για το ίδιο μέγεθος πλεκτού χρειάζεται σαφώς λιγότερο νήμα. Δε μπορεί να δώσει σχήμα, ας πούμε παπουτσάκια με dc συνήθως χάνουν τη φόρμα τους, ενώ είναι η πλέον ακατάλληλη πλέξη για παιχνίδια που "γεμίζονται", όπως κουκλάκια. 
  • Η πλέξη hdc είναι κάπου ανάμεσα, μια μέτρια λύση που συνδυάζει τις δυο άλλες πλέξεις, που όμως είναι και αυτή ακατάλληλη για κάποια πλεκτά, π.χ. κουκλάκια. 

Ας δούμε τώρα τι γίνεται με τους πόντους της βάσης. Όπως σας είπα παραπάνω, οι πόντοι και στα τρία πλεκτά του παραδείγματος είναι ίδιοι στον αριθμό:15. Δείτε όμως τη διαφορά στη μεζούρα στις παρακάτω φωτό:
1. sc

2.hdc

3.dc
 Παρόλο που οι πόντοι είναι ίδιοι (15) το πλεκτό που προκύπτει είναι διαφορετικού μεγέθους. Στην πλέξη sc είναι 10εκ ενώ στις πλέξεις hdc και dc είναι 12εκ. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως προείπα τα πλεκτά με την sc είναι "δεμένα πλεκτά". Έτσι προκύπτει και το γεγονός ότι η sc χρειάζεται περισσότερο νήμα για ένα πλεκτό ίδιου μεγέθους με ένα dc.

Δείτε και τα τρία κομμάτια συγκρτικά εδώ:



Το ποια πλέξη θα επιλέξει κάποιος, εξαρτάται από τα παραπάνω, από το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει, από το χρόνο που διαθέτει  αλλά και το πόσο έμπειρος είναι.

 Στα πλεκτά μου χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο την πλέξη sc. Σπάνια χρησιμοποιώ τη hdc ή άλλες πλέξεις και ποτέ τη dc. Η dc είναι πλέξη που συνήθως προτιμούν όσοι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία και θέλουν να ολοκληρώσουν γρήγορα ένα project. Με την πλέξη sc μπορεί να μου παίρνει αρκετό χρόνο παραπάνω, αλλά νομίζω αξίζει τον κόπο και το χρόνο!Το πλέξιμο εκτός από ένα υπέροχο χόμπυ είναι χρονοβόρο και ειλικρινά λυπάμαι τα πλεκτά μου να μην έχουν ποιότητα, να ξεχειλώνουν μετά από 2-3 φορές που θα τα φορέσει κάποιος και τελικά να μείνουν στην άκρη. Ειδικά όταν κάποιος μου ζητήσει πλεκτό θέλω και προσπαθώ να του  προσφέρω πάντα την καλύτερη ποιότητα, όχι μόνο στο νήμα, αλλά και από αισθητική άποψη. Δε συμφωνείτε;

Σύντομα θα ακολουθήσει ανάρτηση για τις διαφορές σε νήματα και βελονάκια. Εσείς βλέπετε τη διαφορά;

10 σχόλια:

  1. σ'ευχαριστουμε για την κατατοπιστικοτατη αναρτηση!εξηγεις πραγματα που κανεις δεν μου ειπε οσες φορες προσπαθησα να μαθω βελονακι.πλεκω με βελονες καιρο, ομως την νοοτροπια του βελονακιου δεν την εχω καταλαβει ακομα-με βοηθας ομως πολυ!καλημερα και φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο χρήσιμη ειναι η ανάρτηση σου. Ειμαι αρχάρια και μου αρέσει παρα πολυ το βελονάκι. παλεύω να μάθω απο video στο YouTube τα οποία ναι μεν βοηθούν πολυ αλλά δε λύνουν τέτοιου είδους απορίες. Πραγματικα ευχαριστούμε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοιες απορίες συνήθως λύνονται με την πράξη και την εμπειρία. Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο!Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή ανάρτηση, μας βοηθάς πραγματικά!
    Θεωρώ το βελονάκι τον πιο ευκολο τρόπο πλεξίματος με τον οποίο μπορεις να φτιάξεις τα πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ καλη ιδεα η σελιδα!Καλη αρχη ευχομαι!Παρακολουθω τα πλεχτα σου πολυ καιρο στο fb και σε θαυμαζω!Θα ηταν ενδιαφερον να βαλεις σχεδια για ρουχα και επεξηγησεις!Συγχαρητηρια και παλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλως σε βρήκα, κατατοπιστικοτατη η αναρτησή σου και εγω κανω κατι μικρες κατασκευές αλλα απο αυτα που θυμαμαι απο γιαγια και αυτα που μου λενε μαμα και πεθερα θα τα λεμε συχνα
    απο xiotiko.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή